Tudi v vrtcu Hoče smo izpeljali tradicionalni slovenski zajtrk, ki je potekal v  petek, 16. 11. 2018, po vsej Sloveniji. Otroci vseh treh starejših skupin so se zbrali v igralnici skupine Srnic, kjer nas je pričakal lepo pripravljen prostor in krajevni čebelar, gospod Milan Skaza. Našo avtohtono čebelo, kranjsko sivko, nam je zelo nazorno prikazal in opisal, saj je bil eden izmed otrok oblečen v njen kostum. Otroci in vzgojiteljice smo izvedele veliko zanimivega o pomenu čebel v našem življenjskem prostoru in o zdravih pridelkih, ki jih čebele izdelujejo. Svež cvetni prah, ki ga čebele nabirajo,  so imeli otroci tudi možnost poskusiti. Poudaril je velik pomen zdravega, lokalno pridelanega medu in njegove prednosti v primerjavi s tistim, ki je pripeljan od drugod. Gospod Skaza nam je orisal tudi posledice škropljenja in množičnega pomora čebel. Ugotovili smo, da bomo raje jedli neškropljeno sadje in zelenjavo, da le ohranimo naše čebelice.

Med zanimivo razlago so se nam pridružili tudi predsednik čebelarskega društva, gospod  Miran Pregl, predstavnik občine, gospod župan Marko Soršak in gospod ravnatelj, Alojz Velički. Po zanimivi predstavitvi smo se otroci in vzgojiteljici skupine Pikapolonic skupaj z drugimi udeleženci odpravili v našo igralnico in si pri lepo pripravljenih mizah postregli z domačim kruhom, lokalno pridelanim maslom z ekološke kmetije in domačim medom. Za povrh pa so naš čakala še slastna, domača jabolka. Seveda smo z zajtrkom postregli tudi našim gostom, ki so se nam po okrepčilu lepo zahvalili in se poslovili.

Preživeli smo res lepo in poučno dopoldne, ki bo gotovo prispevalo k večji osveščenosti o pomenu zdrave, ekološke, lokalno pridelane hrane-

 

Vzgojiteljica Lea Krajnc Lešnik

(Skupno 120 obiskov, današnjih obiskov 1)