»Kruh za zajtrk – super dan!«.

Tradicionalni slovenski zajtrk v vrtcu Hoče

V našem vrtcu, vsako leto sodelujemo pri projektu Tradicionalni slovenski zajtrk, ki nas spomni, da je hrana, ki so jo pridelali na naših slovenskih kmetijah ali v kmetijskih podjetjih, bolj sveža in okusnejša. Glavna živila Tradicionalnega slovenskega zajtrka so kruh, maslo, med, mleko in jabolka oz. drugo sadje brez dodanega sladkorja. Namen projekta je da otroke seznanimo o pomenu zajtrka in prednosti naših lokalno pridelanih živil, ki so pridelana oz. predelana v Sloveniji. Letos smo na ta poseben dan, organizirali dejavnosti v skladu s sloganom letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki se glasi »Kruh za zajtrk – super dan!«.

Vzgojiteljice smo otrokom pripravile razstavo, z različnimi vrstami žit in moke. Moke in žito so otroci otipali in primerjali. Z otroki smo se pogovorili o tem, kako kruh sploh nastane, kako so ga pridobivali v starih časih in spoznali postopek od setve do kruha. Otroci so si ogledali tudi različne čebelarske pripomočke in spoznali delo čebelarja.

V vrtcu nas je na ta dan obiskala hčera gospoda Boštjana Lešnika, ki skrbi, da naši otroci jedo svež, lokalno pridelan kruh. Otrokom je predstavila postopek peke njihovega kruha iz krušne peči. Otroci so z zanimanjem poslušali in na koncu tudi pojedli košček sveže pečenega kruha, ki so ga dobili v pokušino. Pridružil se nam je tudi naš ravnatelj, g. Alojz Velički in pomočnica ravnatelja, ga. Marija Trpin. Za zaključek so se otroci spremenili v čisto prave peke. Na glavah so imeli vsak svojo pekovsko kapo, zato so skupaj z vzgojiteljicami pri ritmično-gibalni igri, spekli orehovo potico. Otroci so se zelo zabavali.

Sledil je zajtrk, ki so ga otroci že nestrpno pričakovali. Naši kuharji so se s pripravo Tradicionalnega slovenskega zajtrka zelo potrudili, zato smo se razveselili domačega mleka s kmetije Hecl, domačega črnega kruha s kmetije Lešnik, masla z mlekarne Celeia, medu iz čebelarstva Cesar in jabolk s sadjarstva Vrecl. Po zajtrku so otroci iz slanega testa izdelali svoj najljubši pekovski izdelek.

Imeli smo se zelo lepo.

Nastja Pregl

Na spodnji povezavi pa si oglejte še nekaj fotografij iz dogodka.

(Visited 78 times, 1 visits today)
Dostopnost